Uzený hovězí jazyk s omáčkou a bramborovým nákypem

Recept na přípravu hovězího jazyka s výbornou omáčkou.


3.73x
120 min

Postup přípravy

Uzený jazyk uvaříme doměkka s divokým kořením (nové koření, celý černý pepř, vavřín) a cibulí. Vařený jazyk dáme do studené vody, hned ho oloupeme a odstraníme tučné části. Na sádle opečeme dorůžova mandle spolu s na kostičky nakrájenou mrkví, přidáme na čtvrtky nakrájené šalotky a rozinky.

Vše zlehka opečeme, zalijeme vínem, opepříme a asi tak 10 minut podusíme. Stáhneme z ohně, vmícháme kostičky másla a podle chuti osolíme. Jazyk nakrájíme přes vlákno na půl centimetrové plátky.

Brambory na nákyp si ve slupce dopředu uvaříme. Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme asi na 1 cm silné plátky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Brambory smícháme se smetanou, solí a muškátovým květem, opatrně vmícháme sníh.

Ochucené brambory rozprostřeme do zapékací misky, uhladíme a navrch nalijeme rozmíchané a lehce osolené žloutky. Uzený hovězí jazyk s omáčkou a bramborovým nákypem pečeme v přehřáté troubě asi 20 minut při 170 °C.

Uzený hovězí jazyk s omáčkou a bramborovým nákypem podáváme jako delikátní hlavní chod.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Uzený hovězí jazyk s omáčkou a bramborovým nákypem

Zpět na recept