Tyrolský Zelten

Tento typický vánoční koláč pochází z Trentina Alto Adige. Recept není extra náročný.


5.04x
90 min

Postup přípravy

Sušené plody nakrájíme na slabší proužky, hrozno rozpůlíme, ořechy nasekáme nahrubo. Nasekané ovoce s rozinkami uložíme do misky a zalijeme rumem. Necháme je stát alespoň hodinu.

Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky alespoň 10 minut šleháme s cukrem do husté pěny. Máslo necháme rozpustit. Vlažné rozpuštěné máslo přidáme do žloutkové pěny a dobře promícháme. Za stálého míchání přidáme ovoce namočené v rumu a 200 ml teplé vody nebo mléka. Za stálého míchání přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva. Z bílků se špetkou soli našleháme pevný sníh. Pevný sníh jemně a lehce vmícháme do těsta.

Do vymazané a vysypané formy o rozměrech 20 x 25 cm přendáme těsto a pěkně rovnoměrně uhladíme. Uhlazené těsto ozdobíme mandlemi, piniovými oříšky a jinými ořechy podle fantazie. Můžeme ozdobit i kandovaným ovocem. Ozdobený vrch těsta pomažeme rozkvedlaným žloutkem. Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme 90 minut. Jakmile vidíme, že koláč tmavne, přikryjeme ho alobalem.

Upečený Tyrolský Zelten necháme vychladnout, poté ho můžeme nakrájet. Tyrolský Zelten vydrží měkoučký i pár dní, pokud ho přikryjeme transparentní folií.
user-icon

autor null


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tyrolský Zelten

Zpět na recept