Mouku vsypeme do větší mísy, uprostřed uděláme důlek a vlijeme trochu prohřátého mléka. Přidáme polovinu cukru a rozdrobíme droždí, případně použijeme droždí v prášku. Necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vejce, změklé máslo, zbylý cukr, nastrouhanou citronovou kůru, sůl a postupně i zbylé mléko.
Zaděláme vařečkou těsto, až se přestane lepit, zpracujeme ho rukama. V míse přikryté utěrkou necháme těsto 2 hodiny kynout, nejlépe na teplém místě.
Mezitím si vymícháme náplň. Tvaroh smícháme s vejcem a cukrem. Promícháme s nahrubo nastrouhanými jablky (asi s polovinou uvedeného množství).
Přichystáme si i drobenku. Máslo prsty promícháme s moukou a cukrem. Rychle pomocí prstů zpracujeme na sypkou směs.
Vykynuté těsto opatrně navrstvíme na vymazaný plech, poklademe náplní a nakonec zbylými jablky a drobenkou.
Tvarohovo-jablečný koláč s drobenkou pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 - 25 minut dozlatova.