Ač nemám ráda ryby z konzervy, následující experiment z darované tuňákové drti v konzervě dopadl překvapivě skvěle.
Hodnocení
4.7
/ 5 (12x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
5x
Ingredience
Náplň
Ementál10 dkg
Kysaná smetana1 kelímek
Paprika červená1 ks
Bazalka1 svazeček
Rajský protlak1 konzerva
Pórek1 ks
Drcený tuňák v oleji1 konzerva
Koření na italské těstoviny1 porce
Ostatní
Lasagne1 balíček
Olivový olej1 kapka
Postup přípravy
Vymažeme dno pekáčku olivovým olejem a rozložíme na něj pláty těsta.
Rozmícháme tuňáka (olej odkapeme), rajský protlak, kysanou smetanu a všechny bylinky a koření. Se solí opatrně, sýr je již slaný.
Touto směsí vrstvu těsta potřeme. Pak posypeme nakrájeným pórkem, nakrájenou paprikou, čerstvou nasekanou bazalkou (sušená jen v nejhorším) a nastrouhaným sýrem. A opakujeme stavbu patra - doporučuji minimálně 3, raději 4 vrstvy. Na čtvrté patro přidáme zbytek všeho, co jsme nedali dovnitř.
Tuňákové lasagne pečeme přikryté alobalem při teplotě cca 200 - 210 °C po dobu 30 minut.
Spodek byl tvrdý, protože 30 minut je na větší pekáček málo (Já dávám 50-55 na velkou zapékací mísu) a horní vrstva má být záměrně náplň, vodnatá, případně lasagne zalité ještě smetanou, protože těstoviny zvtrdnou, pokud jsou jako poslední vrstva, navíc ještě nabydou a zkroutí se a ty špičky co jdou ještě více ven o to více ještě zpětně vyschnou.
Co se týče sýra, dávám ho až v polovině pečení (alobal by tomu mohl zabránit), protože se krásně rozteče, ale nevysuší, a zároveň lasagne mají dostatek času navíc se provařit.
Pokud děláte lasagne z již uvařených lasagní (měkké těstové pláty, ne suché), pak by mohlo klidně i 30 minut stačit. ;)