Pracnější cukroví, výsledek ale za tu námahu stojí.
Hodnocení
4.6
/ 5 (9x)
Doba přípravy
90 min
Ingredience
Těsto
Vejce1 ks
Máslo140 g
Cukr moučka70 g
Vanilkový cukr1 balíček
Hladká mouka 200 g
Těsto 1
Kakao1 lžíce
Poleva
Čokoláda na vaření70 g
Bílá čokoláda70 g
Podle potřeby
Marcipán
Postup přípravy
Z prosáté mouky, změklého másla, cukru, vanilkového cukru a 1 vejce si vypracujeme hladké těsto. Podle chuti můžeme ještě přidat kapku vanilkového aroma.
Těsto rozdělíme napůl a půlku dobarvíme lžící kakaa. Obě těsta necháme v lednici odležet.
Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme stromečky nebo jiné cukroví. Pěkněji vypadá, když má vykrajovátko ve středu kolečko, hvězdičku, apod.
Tmavé stromečky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a na to poklademe světlé vykrojené stromečky. Linecké stromečky upečeme ve vyhřáté troubě.
Mezitím si podle receptu na Marcipán ze sušeného mléka připravíme marcipán, ze kterého vykrajujeme totožné stromečky.
V hrnečku si ve vodní lázni rozpustíme tmavou čokoládu.
Vychladlé cukroví začneme spojovat s marcipánem tak, že marcipán bude vespod, kápneme na více míst trošku čokolády a jemně přitiskneme upečené stromečky, necháme zatuhnout.
Pak už jen tříbarevné stromečky s marcipánem dozdobíme.
K rozpuštěné čokoládě jen nepatrně vmícháme čokoládu bílou.
Nepromícháváme úplně, aby i poleva byla dvoubarevná.
Tříbarevné stromečky necháme dobře zatuhnout a uložíme do krabičky, kde je necháme zhruba 7 - 10 dní odležet.