Recept na třenou bábovku podle babičky Melicharové.
Hodnocení
4.8
/ 5 (25x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Ostatní
Cukr370 g
Vejce6 ks
Máslo185 g
Strouhanka2 lžíce
Mléko0.2 l
Mouka370 g
Kypřicí prášek do pečiva1 balíček
Postup přípravy
Kameninovou formu na bábovku vymažeme a vysypeme strouhankou.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme se změklým máslem. Vmícháme mouku s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce vetřeme do těsta.
Třené těsto vlijeme do připravené bábovkové formy, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova.
Třenou bábovku z roku 1915 necháme vychladnout ve formě, vyklopíme, ocukrujeme a můžeme podávat.
Tohle je klasický recept na pořádnou bábovku, tradiční receptura... Jen pro doplnění: cukru může být klidně méně, bohatě stačí 200g, místo másla se dá použít i rostlinný olej (nejlépe asi slunečnicový) cca 1-1,5 dcl, tak mne trochu zaráží to množství másla. A mléka jak je uvedeno, ale rozhoduje konzistence. No a jak už je uvedeno v názvu příspěvku, kůra z 1 citronu na jemno nastrouhaná do těsta neskutečně osvěží celou chuť bábovky... Formu pak můžete vysypat třeba i str. kokosem.. Jo a jak se zde někdo ptal na mouku.. polohrubá je univerzál, ale z hladké je to prostě jemnější ;o)
venous
kakao?
Podle obrázku je to mramorová bábovka, ale v receptu není o kakau ani zmínka.
Bábovka to bude opravdu vynikající, pokud bude správně napsanej recept.
Míra
Re.
Správně je to jako v receptu, tj.6vajec(370g), 370g cukru, 370g mouky, polovinu másla(175g) atd..