Tmavá treska s rýží a jarní cibulkou

Jednoduchý a rychlý recept na chutný hlavní chod pro tři osoby.


4.04x
90 min

Postup přípravy

Tresku pečlivě opláchneme a nakrájíme na tři díly. Osolíme tak, aby vrstva soli překrývala maso tresky na všech místech z obou stran a necháme hodinu odležet, aby maso tresky nasáklo solí. Ryba musí být řádně osolená, aby měla vhodnou chuť.

Nyní je vhodná doba připravit si cibulku. Vezmeme svazek jarní cibulky, pečlivě jej opláchneme a zhruba ve středu délky natě začneme krájet na 2 mm silná kolečka. Připravíme si jí napoprvé raději více, časem sami zjistíte, kolik cibulky je vhodné.

Po hodině přivedeme cca litr vody do varu, vhodíme špetku soli a dvě špetky bazalky, kterou rozemneme mezi prsty a vložíme rýži, kterou necháme 15 minut vařit. Používáme pouze kvalitní nesáčkovanou rýži bez příchuti.

Mezitím rozehřejeme na pánvi olej na vhodnou teplotu, kterou poznáme tak, že olej klouže po pánvi podobně jako voda. Na pánev položíme všechny tři díly předem nasolené tresky a smažíme cca 2 - 3 minuty na prudkém ohni. Maso jemně okořeníme kmínem a prolisovaným česnekem a přidáme bazalku, kterou taktéž rozemneme mezi prsty. Kořeníme z obou stran a pouze jednou z každé strany.

Po dvou až třech minutách ztlumíme oheň na nízkou intenzitu a jemně podlijeme vodou (asi 5 - 10 ml). Nepřidáváme olej, pokud se nám zdá, že pánev není dostatečně nepřilnavá a maso by se mohlo přichytit, podlijeme dalšími 5 - 10 ml vody.

Přichycení masa na pánev zabráníme tím, že pánví jednou za minutu prudce pohneme a zjistíme, zda se maso přichytává či ne. Pokud se maso přichytí, použijeme vhodně širokou obracečku a maso podebereme, čímž jej odlepíme od pánve. Důležité je stav masa velmi často kontrolovat pohybem pánví. Obrátíme nanejvýše dvakrát či třikrát. Dále nekořeníme.

Po 15 minutách jsou již rýže i maso připraveny k servírování. Pamatujte, že rybu je vhodné servírovat stranou, kterou bylo maso přichyceno ke kůži dolů, což poznáte podle toho, že tato strana je hladší.

Na talíř servírujeme jednu velkou naběračku rýže na porci masa. Rýži jemně okořeníme bazalkou pro estetický dojem a maso slabě pokapeme slunečnicovým olejem. Nakonec vše zasypeme vhodnou porcí nakrájené cibulky.

Tmavou tresku s rýží a jarní cibulkou servírujeme jako výborný hlavní chod. Přibližná doba přípravy i se solením ryby je cca 90 minut. Cena jedné porce: 30 - 40 korun podle kvality rýže. A pokud se vám nechce všechny ingredience náročně shánět, nezoufejte, vše zakoupíte na jednom místě ve vašem oblíbeném supermarketu.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Tmavá treska s rýží a jarní cibulkou

Zpět na recept