Vyloupané vlašské ořechy jemně nasekáme. Z gorgonzoly odstraníme tvrdou kůrku a sýr nakrájíme na kostičky.
Do velkého množství vody dáme vařit krátké těstoviny. Vaříme podle návodu na obalu, vodu nezapomeneme osolit. Uvařené těstoviny scedíme.
Mezitím nakrájíme slaninu na proužky a osmahneme ji na pánvi do křupava.
Na další pánvi necháme rozpustit kousek másla, přidáme sýr gorgonzola, vsypeme slité těstoviny a průběžně za rozpouštění sýru mícháme. Pokud je třeba, přidáme do omáčky z gorgonzoly trochu vody z vaření těstovin na zředění. Ochutíme podle potřeby solí, mletým pepřem a nakonec přimícháme ořechy a křupavou slaninu. Vše jemně promícháme.
Těstoviny s gorgonzolou a vlašskými ořechy zdobíme na talíři lístky čerstvé bazalky a hoblinkami parmazánu.