Nejprve si podle návodu na obalu uvaříme sójové nudličky. Vaříme zhruba 15 minut ve vroucí vodě ochucené vegetou. Pak slijeme, vymačkáme vodu, necháme trochu zchladnout a sóju nakrájíme na menší kousky.
Mezitím si dáme vařit také těstoviny. Je na nás, zda použijeme kolínka, vrtulky, mašličky nebo jiný tvar. Lepší jsou menší těstoviny. Ty uvaříme v osolené vodě se lžící oleje al dente. Scedíme, necháme okapat a vsypeme je do velké mísy.
Okurek oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky i s očištěnou paprikou. Hrášek slijeme, použijeme půlku velké konzervy. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, osmahneme ji na oleji. Pak přidáme ostatní zeleninu a začneme dochucovat libečkem, oreganem, solí a v závěru, kdy přihodíme na pánev také sóju, zakápneme sójovou omáčkou. Krátce orestujeme.
Zeleninovou směs se sójou vsypeme k těstovinám, přidáme zakysanou smetanu a pár lžic tatarské omáčky. Dobře promícháme a podle chuti ještě přidáme koření, kterého se nám v salátu zdá málo.
Těstovinový salát se sójou a zeleninou chutná nejlépe vzápětí po přípravě (ještě teplý).