Váleček ztuhlého nasekaného masa a zeleniny podávaný s chuťové výraznou omáčkou a bílým zelím. Recept na velmi chutnou specialitu z vepřového masa.
směs | |
---|---|
1 stroužek | česnek |
1 ks | cibule |
1 ks | mrkev |
bobkový list | |
nové koření | |
černý pepř | |
1 ks | řapíkatý celer |
1 ks | vepřové koleno |
2 ks | vepřové nožičky |
podle chuti | |
sůl | |
petrželka | |
pažitka | |
tymián | |
estragon | |
oregano | |
mletý černý pepř | |
omáčka | |
vejce | |
kapary | |
okurky nakládané | |
červený vinný ocet | |
dijonská hořčice | |
příloha | |
1 ks | mrkev |
1 balíček | bílé zelí |
vinný ocet (bílý) | |
podle potřeby | |
olivový olej | |
rostlinný olej |
Do hrnce se studenou vodou dáme vařit nožičky a kolínko. Okořeníme solí, černým pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Přidáme také stroužek česneku, stonek řapíkatého celeru, mrkev a půlku cibule. Přikryjeme pokličkou a vaříme do měkka. V hrnci orestujeme na oleji nasekanou cibulku. Maso z vývaru vyjmeme a obereme od kostí. Tučné části rozsekáme v robotu spolu s orestovanou cibulkou a pár lístky oregana a petrželkou. Libové maso nakrájíme na malé kostičky a smícháme s ostatním. Na potravinovou folii přendáme směs a zabalíme do válečku. Nakonec zabalíme váleček ještě do alobalu a necháme v lednici ztuhnout asi tak dvě hodiny. Bílé zelí nakrájíme na jemné nudličky, stejně tak mrkev. V míse promícháme a dochutíme solí a pepřem. Zakápneme olejem a vinným bílým octem. Chuť ještě doladíme nasekanou pažitkou a tymiánem. K terince připravíme také omáčku Gribich: do misky dáme kapku olivového oleje, sůl, pepř, lžičku dijonské hořčice. Přilijeme kapku červeného vinného octa, nasekanou cibulku, nakládané okurky nakrájené nadrobno, nasekané kapary, pažitku, petržel a estragon. Zamícháme, zvlhčíme olejem a nakonec vmícháme nasekané vejce uvařené natvrdo. Terinku podáváme se zelným salátem a omáčkou Gribich. Zdroj: iPrima.cz - Teď vaří šéf!
Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?
Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!
autor Zdeněk Pohlreich
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena