Eidam vcelku vložíme do mikrotenového sáčku (zauzlujeme) a vložíme do horké vodní lázně. Udržujeme teplotu vody na hranici velmi mírného varu do doby, než sýr je rozteklý.
Na rozválení můžeme použít 2 obdélníky fólie a nebo postačí sklokeramické prkénko (sýr se na něj nelepí) o standardní velikosti. Rozválíme na cca 3 - 4 mm silný plát, vyjde to přesně na velikost sklokeramického prkénka.
Plát sýra poklademe plátky šunky a rovnoměrně potřeme utřeným taveným sýrem (obdélníčky) s česnekem. Do směsi můžeme přidat i nadrobno nasekanou červenou papriku pro kontrast. Plát srolujeme jako klasickou roládu. Poté sýrovou roládu nejlépe rozpůlíme, zabalíme důkladně do alobalu a vložíme do lednice přes noc, aby se roláda proležela.
Sýrovou roládu se šunkou a česnekem druhý den servírujeme podle potřeby nebo chuti.