Sváteční štrúdl

Mírně pracnější, ale o to lahodnější jablečný štrúdl.


4.413x
60 min
3×

Ingredience

rum
8 ksjablko
4 lžícecukr krupice
1 balíčeklistové těsto
4 hrstějemná strouhanka
1 balíčekskořicový cukr
1 hrstsušené brusinky

na ozdobu

cukr

na potření

2 lžícemáslo

podle potřeby

hladká mouka

Postup přípravy

Brusinky si den předem naložíme do rumu, pokud nestihneme, stačí tak na 2 hodiny. Před použitím je necháme okapat. Strouhanku opražíme nasucho, přidáme oba druhy cukru, promícháme a necháme vychladnout. Jablka rozčtvrtíme a vyřízneme jádřince. Listové těsto si rozdělíme na poloviny. První část těsta rozválíme na mírně pomoučněném vále na tenkou placku (pokud možno do obdélníku), posypeme polovinou pražené strouhanky a nastrouháme polovinu jablek tak, aby zůstala pouze slupka. Na jablka nasypeme polovinu brusinek, těsto svineme a okraje opatrně, ale důkladně zahneme dospod. Štrúdl přeneseme na plech (dávám i pod štrúdl pečící papír) a povrch lehce potřeme rozpuštěným máslem. Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta. Sváteční štrúdl vložíme do mírně předehřáté trouby a pečeme na 180 °C do zezlátnutí. Ještě teplý štrúdl posypeme cukrem (dle chuti vanilkovým, skořicovým či moučkovým). Sváteční štrúdl krájíme, až úplně vychladne.
Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Sváteční štrúdl

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena