Na plotnu postavíme hrnec odpovídající velikosti podle výsledného množství a zahřejeme jej. Do horkého hrnce vsypeme cukr a jakmile začne cukr karamelizovat, stáhneme plamen a za stálého míchání pomalu vytváříme karamel. Pro bílé víno se snažíme o co nejsvětlejší karamel, pro červené uděláme trochu tmavší.
Mezitím si zavaříme vodu (asi 0,5 l) a jakmile je cukr rozpuštěn, horkou vodu nalijeme do hrnce. Pozor opatrně, karamel je velice horký a voda se začne okamžitě vypařovat a spálit se párou není příjemné. Karamel ztuhne, ale po chvíli se zase rozpustí.
Do vařící vody přidáme koření a necháme asi 10 minut vařit. Následně do hrnce vlijeme víno a zahříváme. Víno nesmí nikdy vařit, takže ho sledujeme a jakmile se na dně objeví první bublinka, hrnec odstavíme.
Na závěr svařené víno dochutíme kapkou rumu. Tady opravdu velmi opatrně, rum umí moc dobře posloužit a dát vínu mnohem výraznější chuť, ale jakmile se to s ním přežene a jde ve vínu cítit víc než je potřeba, tak celý dojem zkazí. Já dávám asi tak půl malého panáka na 2 litry vína.
Svařené víno s karamelem a rumem zbavíme scezením koření a je hotovo. Kdo chce, může ještě na závěr přisladit trochou cukru. Přesné množství rumu a ani cukru nevím, vždy se řídím podle chuti a citu v průběhu přidávání a na závěr několikrát ochutnávám a po troškách přilévám, dokud nedosáhnu správného výsledku. Ze začátku se mi často stávalo, že bylo rumu moc, ale po pár neúspěšných pokusech na to člověk přijde.