Svařené víno s karamelem a rumem

Upravený recept, který dodává svařenému vínu nový rozměr.


5.05x
20 min

Postup přípravy

Na plotnu postavíme hrnec odpovídající velikosti podle výsledného množství a zahřejeme jej. Do horkého hrnce vsypeme cukr a jakmile začne cukr karamelizovat, stáhneme plamen a za stálého míchání pomalu vytváříme karamel. Pro bílé víno se snažíme o co nejsvětlejší karamel, pro červené uděláme trochu tmavší.

Mezitím si zavaříme vodu (asi 0,5 l) a jakmile je cukr rozpuštěn, horkou vodu nalijeme do hrnce. Pozor opatrně, karamel je velice horký a voda se začne okamžitě vypařovat a spálit se párou není příjemné. Karamel ztuhne, ale po chvíli se zase rozpustí.

Do vařící vody přidáme koření a necháme asi 10 minut vařit. Následně do hrnce vlijeme víno a zahříváme. Víno nesmí nikdy vařit, takže ho sledujeme a jakmile se na dně objeví první bublinka, hrnec odstavíme.

Na závěr svařené víno dochutíme kapkou rumu. Tady opravdu velmi opatrně, rum umí moc dobře posloužit a dát vínu mnohem výraznější chuť, ale jakmile se to s ním přežene a jde ve vínu cítit víc než je potřeba, tak celý dojem zkazí. Já dávám asi tak půl malého panáka na 2 litry vína.

Svařené víno s karamelem a rumem zbavíme scezením koření a je hotovo. Kdo chce, může ještě na závěr přisladit trochou cukru. Přesné množství rumu a ani cukru nevím, vždy se řídím podle chuti a citu v průběhu přidávání a na závěr několikrát ochutnávám a po troškách přilévám, dokud nedosáhnu správného výsledku. Ze začátku se mi často stávalo, že bylo rumu moc, ale po pár neúspěšných pokusech na to člověk přijde.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Svařené víno s karamelem a rumem

Zpět na recept