Na těsto smícháme hladkou mouku, cukr moučka, prášek do pečiva, kakao, máslo a vejce. Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme na 2 části. Jedna část může být trochu větší. Obě části těsta zabalíme do fólie, větší část dáme do lednice a druhou do mrazáku.
Dále si připravíme tvarohovou náplň. Měkký tvaroh, cukr moučka, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru rozmícháme na hladkou hmotu. Pekáček vymastíme a vysypeme, nebo použijeme pečící papír, jak jsme zvyklí.
Těsto z lednice rozválíme na placku o rozměrech pekáčku. Pozor, děláme třeba na fólii a potom opatrně přeneseme, protože těsto se trhá. Na těsto dáme připravenou tvarohovou náplň a na závěr vyndáme zbylé těsto z mrazáku, které nastrouháme nahoru.
Tvaroháček dáme péct na 25 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
Strouhaný tvaroháček po vychladnutí nakrájíme a podáváme s kávou nebo čajem.