Štolverkové řezy s karamelem

Sváteční recept na karamelový zákusek s krémem.


3.73x
120 min

Ingredience

těsto

1 ksvejce
50 gmáslo
1 lžícekakao
150 gcukr moučka
500 ghladká mouka
2 lžícesmetana ke šlehání
1 lžičkasoda bikarbona

krém

150 gmáslo
500 mlmléko
150 gcukr krystal
2 balíčkyvanilkový pudinkový prášek

na ozdobu

1 lžícecukr moučka
2 balíčkyztužovač šlehačky
2 balíčkyšlehačka v prášku
50 gcukr krystal na karamel

na potření

100 mlvaječný likér

Postup přípravy

Na vál prosejeme hladkou mouku. Do středu uděláme důlek, přidáme vejce, jedlou sodu, cukr moučka, měkké máslo a 2 lžíce smetany. Zpracujeme a postupně přidáváme kakao. Zpracované těsto rozdělíme na 5 částí. Pokud by bylo těsto velmi tuhé, přidáme pár kapek mléka.

Každou část těsta rozválíme na plát (22 x 33 cm). Pláty ukládáme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, propícháme vidličkou a dáme péct na asi 8 minut do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Upečené pláty necháme vychladnout.

Do hrnce nasypeme cukr a necháme ho na ohni zkaramelizovat. Když máme cukr
zkaramelizovaný, přidáme mléko, ve kterém jsme rozmíchali pudinkové prášky.
Teplotu snížíme a stále mícháme, dokud hmota nezhoustne. Hustou hmotu odstavíme a necháme vychladnout.

Do vychladlé hmoty přidáme měkké máslo a mixérem vyšleháme. Krém uložíme do lednice a necháme ztuhnout. Vychladlý krém rozdělíme na 4 stejné části.

Plát těsta potřeme vaječným likérem a necháme chvíli odstát, aby těsto likér nasáklo. Plát potřeme krémem a uložíme další plát těsta, který znovu potřeme likérem a navrstvíme náplň. Tento postup opakujeme až po poslední plát. Uložíme do chladničky a případně můžeme zatížit knihami, abychom měli štolverkové řezy úhledné.

Druhý den si připravíme šlehačku, kterou vyšleháme spolu se smetafixem a cukrem, potom navrstvíme na koláč. Nakonec ozdobíme drceným karamelem.

Štolverkové řezy s karamelem podáváme jako lahodný sváteční zákusek.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Štolverkové řezy s karamelem

Zpět na recept