Sterilované okurky paní Pecháčkové

Paní Pecháčkovou sice neznám, ale její okurky jsou naprosto špicové a prakticky žádné jiné doma nejíme. Ověřený recept.


4.210x
160 min
1×

Postup přípravy

Pro sterilizaci použijeme okurky střední velikosti 5 - 12 cm, ty jsou nejlepší. V této velikosti se rychle sterilizují a není třeba je dlouho připravovat. Okurky umyjeme, nejlépe ve vaně. Vydrhneme je kartáčem a opláchneme v čisté vodě. Následně je vyndáme do kýblů, aby okapaly. Z 20 kg okurek připravíme cca 50 ks 0,75 l lahví.

Připravíme si nálev na sterilované okurky a na dno lahví dáme bobkový list, nové koření, pepř, hořčičné semínko, kmín a kopr - vše v přiměřeném množství. Mezi okurky nastrkáme nakrájenou cibuli a mrkev. Nálev obsahuje vodu, ocet, cukr a sůl v uvedeném množství. Kdo má rád ostřejší, může do každé láhve přidat drcené chilli papričky na špičku kávové lžičky. Nálev v uvedeném množství stačí pro 7 ks lahví 0,75 l.

Připravené okurky zaléváme nálevem a necháváme 1 - 1,5 cm volného prostoru pod víčkem. Pak lahve zavíčkujeme a naklademe do sterilovacího hrnce. Do standardního hrnce se vejde 14 ks lahví o objemu 0,75 l. Sklenice zalijeme teplou vodou a necháme sterilovat. Po dosažení teploty 85 °C udržujeme stejnou teplotu 20 minut a pak lahve se sterilovanými okurkami vyndáme a necháme vychladit na volném vzduchu.

Sterilované okurky paní Pecháčkové necháme 2 týdny odležet a konzumujeme.
user-icon

autor yanchee


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sterilované okurky paní Pecháčkové

Zpět na recept
Druh jídla
Saláty
Národní kuchyně
Česká