4-5 ks | vejce | |
400 ml | mléko | |
2 ks | cibule | |
1 ks | květák | |
400 g | uzené maso | |
500 g | fleky | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
muškátový oříšek | ||
podle potřeby | ||
strouhanka | ||
sádlo |
Nejprve uvaříme fleky v osolené vodě a scedíme je. Květák uvaříme skoro doměkka. Uvařený květák nakrájíme na kousky, osolíme a lehce okořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Uzené maso nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na cibuli osmahneme nakrájené uzené maso a potom smícháme dohromady s fleky a nakrájeným květákem. Připravenou směs vložíme do sádlem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče a dáme zapékat do trouby na 30 minut při 180 °C. Potom zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a ještě 15 - 20 minut zapékáme. Šťavnaté šunkofleky po zapečení servírujeme jako chutný hlavní chod. K šunkoflekům se hodí podávat kyselé okurky, červená řepa, hlávkový salát nebo nakládané houby.
Autor:Ivan Bárta
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena