Nejprve nakrájíme nadrobno cibuli, prolisujeme česnek a nastrouháme si čedar a mrkev na jemno. Mrkev dodá sekané lehkost a šťávu.
Našleháme vejce, mléko, sůl a pepř ve velké míse. Přidáme strouhanku a zamícháme. Dále přidáme do mísy mleté maso, cibuli nakrájenou nadrobno, nastrouhaný čedar a mrkev a pečlivě zamícháme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, majoránku a opět důkladně promícháme.
Směs přendáme do tukem vymazané formy na chleba rozměrů asi 22 x 12 cm. V malé misce smícháme kečup, třtinový cukr a plnotučnou hořčici a touto směsí pokryjeme vršek masové hmoty.
Sekanou pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 45 minut. Vnitřní teplota směsi má být 75 °C.
Šťavnatou sekanou se sýrem podáváme s brambory nebo bramborovou kaší, popřípadě s čerstvým chlebem.