Rajčata spaříme a oloupeme. Cibuli a česnek očistíme. Cibuli nasekáme najemno, česnek prolisujeme.
Na rozehřátou pánev nalijeme olej a necháme v něm zpěnit cibuli. Vsypeme česnek. Přidáme rajčata a necháme je zhoustnout a po 5 minutách přidáme bazalku. Vše a zakápneme trochou octa.
Kuřecí prsíčka podle potřeby očistíme, omyjeme a osušíme. Nařízneme je tak, aby nám vznikla kapsa. Kapsy osolíme, opepříme a do každé vložíme plátek sýra a trochu rajčatové náplně. Sbalíme je a obalíme v mouce. Eidam nastrouháme.
Předehřejeme si troubu na 220 °C. Kuřecí kapsičky vložíme na vymaštěný pekáč a vložíme do trouby na 15 - 25 minut. Pak kuřecí prsíčka posypeme bazalkou, sýrem, přelijeme smetanou a dozlatova pečeme.
V kastrůlku si rozehřejeme olej a zpěníme cibuli, přidáme špenát, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Před koncem vaření přidáme ke špenátu prolisovaný česnek. Provaříme a přidáme rozkvedlané vejce. Osolíme, opepříme podle chuti a můžeme jej zjemnit smetanou.
Zlatavé kapsičky rozdělíme na talíře a přidáme k nim špenát. Špenát s plněnými kuřecími prsíčky podáváme s brambory nebo s knedlíky.