Španělský ptáček

Bohatější a rychlejší varianta španělských ptáčků.


3.4150x
160 min
2×

Ingredience

sůl
5 lžicolej na smažení
mletý černý pepř
4 plátkyhovězí zadní (velký)

nádivka

1 ksvejce
1 kscibule
3 lžíceplnotučná hořčice
8 plátkůanglická slanina
2 kssterilovaná okurka
2 lžícekremžská hořčice
1 kspaprika (oranžová)
4 špalíčkyherkules (vysočina)

omáčka

2 kscibule
2 lžícehořčice
1-2 lžícehladká mouka
100 ganglická slanina
1 lhovězí vývar
5 kssterilovaná okurka
3 špetkynové koření mleté

Postup přípravy

Nejprve si uvaříme vejce natvrdo. Zchladíme jej, ihned oloupeme a necháme vychladit. Pak jej rozčtvrtíme. Papriku očistíme a nakrájíme na širší a delší nudličky. Hořčice smícháme dohromady. Okurky podélně rozpůlíme. Cibuli očistíme a nakrájíme na osminky. Plátky masa podle potřeby začistíme. Překryjeme je fólií a naklepeme. Plátky by měly být celistvé ale tenké, by jejich příprava netrvala dlouho. Plátky masa osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na připravený plátek masa rozložíme vždy 2 plátky slaniny. Pak do středu skládáme polovinu okurky, čtvrtinu vejce, špalíček herkulese, osminku cibule a kousek papriky. Připravíme si kuchyňskou nit. Závitky pečlivě zabalíme. Z obou "boků" je překlopíme dovnitř a pak srolujeme. Ptáčka pak zpevníme tím, že jej převážeme nití. Zbylou cibuli, okurky a cibuli na omáčku nasekáme nahrubo. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Hrnec s poklicí vhodný do trouby (nebo klasický papiňák) rozehřejeme. Přilijeme olej a ptáčky na něm zprudka ze všech stran osmažíme, aby se maso zatáhlo. Vyjmeme je a dáme stranou do tepla. Do výpeku po mase vložíme slaninu a necháme ji zesklovatět. Pak přisypeme cibuli a restujeme vše dozlatova. Přidáme česnek, hořčici, okurky a ještě jednou vše necháme lehce osmahnout. Směs zalijeme vývarem. Přidáme nové koření a pepř a sůl podle chuti a necháme lehce provařit. Do omáčky vložíme závitky. Přiklopíme poklicí a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 45 minut až hodinu. Nebo přiklopíme poklicí na papiňáku a dusíme doměkka. Upečené závitky vytáhneme a nit odstraníme. Omáčku zahustíme, provaříme a závitky vrátím prohřát. Ptáčci jsou nejlepší s bramborovou kaší nebo štouchanými brambory.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Španělský ptáček

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena