Vaření.czReceptyŠpaldový chléb s bramborou a žitným kváskem kynutý za studena

Špaldový chléb s bramborou a žitným kváskem kynutý za studena

Chléb který kyne přes noc v lednici.


3.810x
120 min

Ingredience

3 lžičkysůl
1 lžícekmín
0.3 lžičkyfenykl
0.3 lžičkykoriandr
200 mlpodmáslí
0.3 lžičkyanýz
2 ksvařený brambor
100 gžitná chlebová mouka
350 gžitný kvásek
650 gšpaldová hladká mouka

Postup přípravy

Tento chléb se připravuje kynutím za studena - ve spodní části chladničky.

Doporučený harmonogram přípravy

17:30 - začátek hnětění - cca 20 - 25 minut - následně necháme kynout a odpočinout 19:00 - těsto přeložíme a prohněteme - pokud je těsto řídké, tak přidáme trochu mouky - mělo by mít skoro modelínovou konzistenci 20:00 - opět přeložíme (těsto by nemělo lepit)

Postup

Z uvedených surovin zpracujeme těsto (brambory nastrouháme) a vložíme do ošatky. Pokud nemáme ošatku, postačí pevný cedník, který vysteleme plínkou. Doporučený rozměr: průměr 24 - 25 cm, výška 8 - 10 cm. Těsto vložíme do chladničky do spodní části, kde je nejtepleji - můžeme uzavřít do igelitového pytle na cca 12 hodin. Ráno rozpálíme troubu na 250 °C. Na dno rozpálené trouby položíme misku, do které před vložením chleba vlijeme vodu a troubu zapaříme. Mezitím chléb vyndáme z lednice, přiložíme na vrch alobal, pak prkénko a opatrně otočíme (nesmíme s chlebem bouchnout). Sundáme cedník s plenou nebo ošatkou. Za okraj alobalu chleba rychle vsuneme na rozpálenou mřížku trouby. Špaldový chléb s bramborou a žitným kváskem kynutý za studena necháme při 250 °C 10 - 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 - 170 °C po dobu 45 - 50 minut. Chléb by měl po upečení zvonit, vyzkoušet můžete špejlí.
user-icon

autor petrg

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Špaldový chléb s bramborou a žitným kváskem kynutý za studena

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena