Slávky očistíme a zbavíme byssových vláken. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
Šafránová vlákna jemně rozmělníme, dáme do misky a přilijeme vodu. Slávky, které se neuzavřou po poklepání nožem, vytřídíme, zbytek dáme do hrnce. Přidáme víno, hrnec přikryjeme pokličkou a slávky vaříme na prudkém ohni 5 minut. Během této doby hrncem několikrát potřeseme. Slávky, které zůstanou zavřené i po 5 minutách vaření, vyhodíme. Tekutinu přecedíme přes mušelín, slávky vyloupeme.
Na hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme cibuli a opékáme ji na mírném ohni 5 minut. Vmícháme mouku a za stálého míchání ji minutu zahříváme. Pánev odstavíme a postupně vešleháme vermut. Pánev vrátíme na oheň a omáčku vaříme 2 minuty do zhoustnutí.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu, přidáme špagety a vaříme je 8 - 10 minut tak, aby byly měkké, zároveň však ještě pevné.
Do omáčky vmícháme 4 lžíce tekutiny, v níž se vařily slávky, a šafránovou směs. Přidáme slávky a kopr a podle chuti osolíme a opepříme. Slávky na mírném ohni prohřejeme. Špagety scedíme, dáme do mísy a protřeseme s omáčkou.
Zdroj:
Nízkotučné pokrmy
, edice
100 nejlepších receptů