Ze skla nebo plechovky vyjmeme tuňáka, zbavíme ho oleje a vidličkou rozmačkáme. Olivy můžeme nakrájet na kroužky nebo je necháme celé.
Na trošce olivového oleje (můžeme použít z tuňáka) osmahneme rozmáčklý česnek v košilce a jakmile začne vonět, odendáme ho a přidáme tuňáka. Chvilku smažíme, přidáme olivy, odkapané kapary a na malé kousky nakrájená rajčátka. Restujeme pár minut a podlijeme bílým vínem. Po vypaření alkoholu přidáme pár lžic vody, oregano a jemně nasekanou petrželku. Restujeme pár minut, směs přikryjeme a vypneme plotnu.
Těstoviny uvařené al dente přidáme k tuňákové směsi, promícháme a na minutku orestujeme. Kdo má rád pikantní, může přidat trošku peperončína.
Špagety s tunákem ,olivami a kapary podáváme teplé jako hlavní chod. Na tento pokrm se nehodí parmazán, ale můžeme ozdobit čerstvou petrželkou.
Špagety s tuňákem děláme i s rajčatovým pyré.