Recept na zapékané špagety se sýrovo-smetanovou omáčkou.
Hodnocení
5.0
/ 5 (5x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Podle potřeby
Olej
Mléko2 lžíce
Podle chuti
Sůl1 špetka
Ostatní
Máslo80 g
Cibule100 g
Smetana4 dl
Špagety500 g
Žampiony15-20 dkg
Hladká mouka 80 g
Kari koření1-2 lžičky
Tvrdý sýr20-30 dkg
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme na kousky. Tvrdý sýr nastrouháme na jemno. Množství žampionů a sýra záleží na nás, jestli máte obojí rádi, nebojte se přidat!
Na omáčku z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme smetanou, přidáme 1 - 2 lžíce studené vody, rozšleháme a krátce povaříme.
Sejmeme z ohně, osolíme, vmícháme žloutky rozkvedlané ve 2 lžících mléka a strouhaný sýr. Asi 1/3 strouhaného sýra si necháme na konečné posypání.
Špagety uvaříme podle návodu.
Mezitím na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme žampiony, osolíme a přidáme kari koření tak, aby se směs obarvila nažluto a byla lehce aromatická, hlavně to nepřežeňme! Vše krátce osmahneme, stačí asi 2 minuty.
Špagety, omáčku a směs smícháme a vložíme do máslem vymaštěné zapékací misky. Posypeme sýrem a zakapeme olejem, případně na směs položíme 4 - 5 tenkých plátků másla.
Špagety Orloff dáme zapékat do trouby na teplotu 220 °C po dobu 20 minut.
Nakonec sejmeme víko misky a zapékáme zhruba dalších 10 minut, dokud se nezačne dělat křupavá sýrová kůrka. Ke špagetám Orloff není potřeba žádné přílohy, bude stačit zeleninový salát podle chuti.