Výborný a oblíbený salát, který se dá využít jako pestrá příloha i zdravé samostatné jídlo. Šopský salát je perlou bulharské kuchyně a je oblíbený na celém Balkáně i ve střední Evropě.
směs | |
---|---|
1 ks | paprika červená |
1 ks | paprika zelená |
1 ks | paprika žlutá |
1 ks | okurka salátová |
5 ks | rajčata |
podle chuti | |
2 špetky | sůl |
1 špetka | pepř |
zálivka 1 | |
2 lžíce | olivový olej |
1 lžíce | ocet balsamico |
na ozdobu | |
0.5 kostky | balkánský sýr |
Barevné papriky (žlutou, zelenou a červenou) nakrájíme na menší kousky nebo proužky, rajčata na kostičky a stejně tak okurku hadovku. Vše dáme do větší mísy, osolíme, přidáme špetku pepře, zakápneme olivovým olejem a balsamikovým octem. Dobře promícháme a necháme v chladu uležet přikryté potravinovou folií. Těsně před podáváním na povrch salátu nastrouháme balkánský sýr, nebo pokud máte raději, můžete sýr nakrájet na kostky a vmíchat přímo do salátu. Podle originálního receptu se používá sýr feta a salát se ochucuje kořením čubrica, typickém pro balkánskou kuchyni. Šopský salát ihned podáváme.
Recept na pečená rajčata s cuketou a sýrem feta krok za krokem
Recept na lehký a chuťově skvělý oběd či večeři z rajčat, cukety, sýra feta a čerstvých bylinek. Jako příloha postačí plátek opečeného bílého chleba.
Recept na šopský salát krok za krokem
Původní bulharský recept na šopský salát je velmi jednoduchý. Základ v podobě rajčete, papriky, okurky a balkánského sýru můžeme doplnit o černé olivy, výsledek nikdy nezklame.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena