Sójový granulát připravíme podle návodu na obalu. Já ho připravuji takto: Vodu přivedeme k varu, přidáme vývar v kostce, sůl, celý pepř, nové koření, tymián, mletý zázvor a nové koření. Povaříme pár minut a podle chuti ještě dosolíme či přidáme sójovou omáčku. Pak vsypeme granulát, chvíli povaříme, odstavíme a necháme vychladnout. Pro lepší chuť necháme odležet v lednici do druhého dne.
Z hrnce vyndáme koření a z granulátu vymačkáme přebytečnou tekutinu. Granulát vložíme do mísy, přidáme najemno nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou cibuli, koření na mleté maso, vejce, rozetřený česnek, osolíme, opepříme. Promícháme (nejlépe rukama) a postupně přidáváme strouhanku. Konzistence by měla být taková, aby se daly tvořit karbanátky. Sójové karbanátky následně obalíme ve strouhance či v kukuřičné strouhance.
Teď už jen rozpálíme olej na pánvi a usmažíme z obou stran dozlatova.
Sójové karbanátky se sýrem podáváme s kaší a okurkovým salátem. Sójové karbanátky jsou vynikající též studené jen tak s chlebem, hořčicí a naloženou okurkou.