Recept na rychle a jednoduše připravený jablečný závin. Do těsta použijeme světlé pivo.
Hodnocení
4.4
/ 5 (7x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Náplň
Cukr1/2 hrnku
Jablko600 g
Rozinky1/2 hrnku
Skořicový cukr2 balíčky
Těsto
Sůl1 špetka
Pivo0.8 hrnku
Hladká mouka 2 a 1/2 hrnku
Rostlinný tuk1 kostka
Na potření
Vejce
Ostatní
Máslo1/2 kostky
Strouhanka5 lžic
Podle potřeby
Rum
Na ozdobu
Cukr moučka
Postup přípravy
Ingredience odměřujeme hrnkem o objemu 200 ml. Strouhanku opražíme na másle dorůžova.
Jablka oloupeme, nastrouháme a promícháme s cukry, skořicí a rozinkami namočenými v rumu.
Hladkou mouku prosejeme na vál, na mouku nastrouháme tuk, osolíme, postupně přidáváme studené pivo a zpracujeme na vláčné těsto, které rozdělíme na 2 díly. Vál pomoučníme trochou mouky a z každého kusu těsta vyválíme slabý obdélník.
Těsta posypeme strouhankou a jablky. Těsta zavineme do závinu, potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a uložíme na plech vyložený pečicím papírem.
Závin pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. Snadný jablečný závin posypeme cukrem moučka a nakrájený na plátky podáváme u kávy nebo čaje.