Smetanovo-cibulový koláč

Koláč z pizzového těsta, potřený ochucenou smetanou a zapečený s cibulí a slaninou, uvítají jako chuťovku zejména milovníci piva.


4.819x
120 min

Ingredience

150 mljogurt
1 ksvelká cibule
200 mlzakysaná smetana
100 ganglická slanina
0.5 ksstrouhaný muškátový oříšek
1 ksvelká červená cibule

těsto

1 špetkacukr
1 kostkadroždí
1 dlolivový olej
400 ghladká mouka
250 mlvlažná voda

podle potřeby

olej

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy

Mouku prosejeme a jemně osolíme. Ve vlažné vodě se špetkou cukru rozpustíme droždí. Z mouky, oleje a rozpuštěného droždí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 40 minut kynout.

Zakysanou smetanu promícháme s jogurtem a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.

Obě cibule oloupeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky silné asi 3 mm. Slaninu nakrájíme na malé proužky a necháme na pánvi bez tuku rozškvařit dokřupava. Potom je vyjmeme a odložíme na papírovou utěrku. Ve výpeku rozpustíme lžíci másla, přidáme nakrájenou cibuli, kterou zvolna restujeme do poloměkka. Odstavíme z tepla a cibuli necháme vychladnout.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly. Z těsta vyválíme tenkou placku, kterou rozložíme do formy na pizzu o průměru asi 30 cm. Těsto potřeme polovinou smetanové směsi, poklademe polovinou orestované cibule a rozškvařené slaniny.

Pečeme v troubě předtopené na 250 °C přibližně 25 - 30 minut. Ještě horké placky naporcujeme a podáváme teplé jako chuťovku. Smetanovo-cibulový koláč nejlépe chutná k pivu nebo vínu.

Množství surovin je uvedeno na dvě placky.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Smetanovo-cibulový koláč

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Silvestrovské recepty