Smetanové bábovičky se slaným karamelem

Recept na dezert z mascarpone, kterým oslníte na každé oslavě!


4.04x
45 min

Ingredience

2 ksvejce
100 gcukr krupice
500 gmascarpone
2 lžícehladká mouka
150 mlzakysaná smetana
2 lžícemandlový likér

poleva

25 mlvoda
150 gcukr krupice
120 mlsmetana ke šlehání
0.3 lžičkyhrubozrnná sůl

na ozdobu

čerstvá máta

Postup přípravy

Vysokotučný sýr mascarpone (či jiný) vyklopíme do mísy, přidáme cukr, zakysanou smetanu, mandlový likér, hladkou mouku, vejce a důkladně vyšleháme.

Krémem naplníme menší silikonové formičky (košíčky, dortíky apod.) a uložíme na plech. Takto připravené smetanové bábovičky vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C a pečeme 25 - 30 minut (podle velikosti formiček). Teplé smetanové bábovičky necháme zcela vychladnout v mírně pootevřené troubě, až poté vyklopíme na servírovací talířky.

Během pečení si připravíme slaný karamel. Na silnostěnnou pánev vsypeme veškerý cukr a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit. Dáváme velký pozor, aby se nám karamel nepřipálil. Poté opatrně přilijeme horkou vodu a horkou smetanu ke šlehání. Postupujeme opatrně, protože karamel začne prskat a pěnit. Plamen stáhneme na mírnou teplotu a za stálého míchání prohříváme, dokud není karamel krásně hladký. Chce to trochu trpělivosti. Na závěr do karamelu přidáme hrubozrnnou sůl.

Smetanové bábovičky přeléváme vlažným slaným karamelem, zdobíme snítkou máty a podáváme jako lahodný dezert s nezaměnitelnou chutí.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Smetanové bábovičky se slaným karamelem

Zpět na recept
Druh jídla
Dezerty
Národní kuchyně
Ostatní