Kuřecí řízky nakrájíme na kousky, okořeníme podle chuti (sůl, grilovací koření, směs na kuře apod.), zakápneme olejem, promícháme a necháme odležet. Maso si můžeme připravit několik hodin předem, ale není to nutné.
Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme naporcované a okořeněné kuřecí maso.
Mezitím si připravíme jíšku. Na kousku másla osmahneme dozlatova drobně pokrájenou cibuli, přidáme nové koření, celý pepř a bobkový list (s bobkovým listem šetříme, protože je hodně aromatický). Až se vše prohřeje, přidáme mouku a uděláme jíšku.
Maso na pánvi zalijeme smetanou, dobře promícháme a přivedeme k varu. Až začne omáčka vařit, přecedíme do ní přes drobné síto jíšku, která nám omáčku dochutí. Podle potřeby dosolíme, případně přilijeme trochu mléka na zjemnění omáčky.
Smetanovou omáčku na kuře podáváme s těstovinami nebo k opékaným bramborám.