Květák rozebereme podle potřeby, opláchneme a nevaříme jej ve vodě, ale použijeme "pařák" na knedlíky a rozebraný květák "napaříme" doměkka (má lepší chuť).
Připravíme si nové menší brambory, které ve stejné době dáme do trouby - pokrájené, okořeněné a olivovým olejem zakapané brambory ála americké, kterých si vlastně nemusíme skoro všímat.
V tomto čase už bude květák měkký. Květák obalíme v trojobalu. pokud nemáme fritézu (já ji nemám), tak můžeme začít smažit v dostatečném množství kvalitního oleje, který by měl být dobře rozpálený, ale ne přepálený.
Mezitím asi také budou v troubě hotové "americké" brambory, které tam můžeme nechat, ale troubu vypneme, jen tak je udržíme v teplotě přiměřené pro podávání. Podle množství, můžeme osmažený květák přidávat do trouby k bramborám, opět na udržení vhodné teploty pro podávání.
Jako zeleninový salát použijeme salátovou okurku, několik malých rajčat, šalotku, sůl, pepř, ocet a trochu cukru na salátovou zálivku podle vlastní chuti.
Smažený květák trochu jinak podáváme teplý s bramborami a salátem jako hlavní chod.