Rybí filé osolíme, okmínujeme a necháme "povolit". Potom ho dusíme v páře doměkka. Necháme vychladnout a pokrájíme na menší kousky. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Petrželku jemně usekáme.
V hrnečku nebo misce rozšleháme vejce. Odvážíme si mouku.
Mléko s máslem přivedeme k varu. Potom do něj vsypeme (najednou) všechnu mouku a pilně mícháme asi 1 minutu. Těsto se nesmí chytat stěn kastrolu. Vznikne hutná kaše, kterou přendáme do mísy. Trochu těsto rozprostřeme a po 2 minutách vmícháme rozkvedlaná vejce. Osolíme, opepříme a přidáme i rybí filé, strouhaný sýr a usekanou petrželku. Mísu zakryjeme folií a necháme 3 hodiny odležet.
Lžící namočenou v oleji tvoříme kuličky ve velikosti vlašského ořechu. Kuličky obalujeme v hladké mouce, vejcích a strouhance. Smažíme ve vyšší vrstvě tuku, nebo ve fritéze, dorůžova.
Smažené rybí kuličky podáváme teplé jako chuťovku k vínu nebo pivu.
Chutnají ale i studené.
Z takto připraveného těsta můžeme udělat i větší placičky, které podáváme s bramborovou kaší jako hlavní chod.