Smažené oříškové kroužky

Kroužky z kynutého těsta připravujeme s lískovými oříšky, rozinkami a rumem. Podáváme ke kávě, čaji nebo jako pohoštění pro koledníky.


4.3149x
75 min
1×

Postup přípravy

Lískové oříšky jemně nastrouháme nebo umeleme. Rozinky namočíme do rumu. Hladkou mouku prosejeme a osolíme. Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Kvásek necháme vykynout.
Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilínovým cukrem. Postupně vmícháme žloutky. Třeme tak dlouho, dokud nevznikne hladká hmota.

Mouku promícháme s lískovými oříšky, přidáme kvásek, utřené máslo se žloutky, rozinky i s rumem a zbylé mléko. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut kynout.

Potom z těsta vyválíme plát silný asi 2 cm, ze kterého vykrajujeme kroužky o průměru 7 cm. Středy vypíchneme menší formičkou a necháme ještě 15 minut kynout.

Kroužky smažíme ve vyšší vrstvě oleje, po obou stranách, dorůžova. Necháme okapat na mřížce nebo papírové utěrce a mírně vychladlé posypeme moučkovým cukrem.

Smažené kroužky s lískovými ořechy můžeme podávat teplé i studené při nejrůznějších příležitostech.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Smažené oříškové kroužky

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Velikonoční recepty