Slíváky

Je období švestek, a to se u nás dělaly slíváky. Někdo je dělá jako klasické domácí buchty, ale my je děláme jako bochánky.


4.639x
0
2×

Ingredience

těsto

1 špetkasůl
4 ksvejce
0.5 lmléko
150 gcukr krupice
50 gkvasnice
1 ksvanilkový cukr
1 kgpolohrubá mouka
150 gHera

na potření

1 ksvejce

náplň

1 lžičkaskořice
1 kgšvestky
cukr krupice

Postup přípravy

Do misky si rozdrobíme kvasnice, posypeme lžičkou cukru a zalejeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do mísy si prosejeme mouku, vsypeme cukr, dáme rozpuštěný tuk, žloutky, sůl, vanilkový cukr, kvásek, vlijeme trochu mléka, ovšem postupně, abychom neutopili mlynáře. Vypracujeme vláčné, nelepivé těsto a necháme na teple vykynout.

Mezitím švestky omyjeme a pokud chceme, vypeckujeme.

Po vykynutí lžící vykrajujeme kousky těsta, ze kterých děláme placičky. Na každou placičku dáme 2 nebo 3 švestky, lžičku cukru se skořicí, zabalíme a dáme na vymazaný plech. Neděláme klasické domácí buchty, ale bochánky, kterých se na plech vejde asi 9 ks.

Poté na plechu necháme slíváky ještě chvilku vykynout, potřeme vajíčkem a v troubě asi při 180 °C pečeme dozlatova.
user-icon

autor borůvka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Slíváky

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena