Slíváky

Je období švestek, a to se u nás dělaly slíváky. Někdo je dělá jako klasické domácí buchty, ale my je děláme jako bochánky.


4.639x
0
2×

Postup přípravy

Do misky si rozdrobíme kvasnice, posypeme lžičkou cukru a zalejeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do mísy si prosejeme mouku, vsypeme cukr, dáme rozpuštěný tuk, žloutky, sůl, vanilkový cukr, kvásek, vlijeme trochu mléka, ovšem postupně, abychom neutopili mlynáře. Vypracujeme vláčné, nelepivé těsto a necháme na teple vykynout.

Mezitím švestky omyjeme a pokud chceme, vypeckujeme.

Po vykynutí lžící vykrajujeme kousky těsta, ze kterých děláme placičky. Na každou placičku dáme 2 nebo 3 švestky, lžičku cukru se skořicí, zabalíme a dáme na vymazaný plech. Neděláme klasické domácí buchty, ale bochánky, kterých se na plech vejde asi 9 ks.

Poté na plechu necháme slíváky ještě chvilku vykynout, potřeme vajíčkem a v troubě asi při 180 °C pečeme dozlatova.
user-icon

autor borůvka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Slíváky

Zpět na recept