Vaření.czReceptyŠlehané řízky z vepřových jater

Šlehané řízky z vepřových jater

Recept na výbornou pochoutku pro milovníky vepřových jater. Jde o velmi chutné jídlo připravené z laciných a dostupných surovin.


2.829x
20 min

Ingredience

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř

směs

2 ksvejce
600 gbrambory
1 kscibule
300 gvepřová játra

podle potřeby

strouhanka
slunečnicový olej

Postup přípravy

Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Vepřová játra omyjeme, osušíme, pokrájíme na malé kostky a v mixéru rozsekáme na jemno. Cibuli očistíme, pokrájíme na čtvrtiny a také rozsekáme na jemno. Suroviny můžeme na jemno pomlít i na mlýnku. Suroviny v míse osolíme a okořeníme čerstvě mletým pepřem. Dále přidáme vaječné žloutky, všechno smícháme a vyšleháme do pěny. Zahustíme strouhankou na tvárnou směs, přidáme tuhý sníh ušlehaný z vaječných bílků, který opatrně vmícháme po částech do játrové směsi osmičkovým pohybem. Právě sníh z bílků nám hmotu provzdušní a učiní řízky lehkými a nadýchanými. Připravenou směs vkládáme polévkovou lžící do rozehřátého slunečnicového oleje a vytvarujeme řízky, které usmažíme do zlatavé barvy. Řízky smažíme z každé strany asi 5 - 7 minut. Přebytečný tuk z usmažených řízků necháme odsát na papírové kuchyňské utěrce. Šlehané řízky z vepřových jater podáváme teplé s vařenými novými bramborami politými rozpuštěným máslem a posypanými petrželovou natí. Pokrm můžeme servírovat s okurkovým salátem. Na horký řízek položíme tenký plátek čerstvého másla, které se rozpustí zbytkovým teplem a hotové řízky zjemní. V teplém stavu jsou řízky výborné k obědu nebo večeři. Řízky ale chutnají také za studena, například na čerstvém domácím chlebu. Řízky jsou vhodné na piknik či na turistiku, můžete si je vzít s sebou i na koupaliště. Řízky lze doplnit různou čerstvou zeleninou podle chuti. Recept je jednoduchý a velmi variabilní, co se koření týče, můžeme přidat česnek, majoránku a různé koření, které nám chutná.
user-icon

autor Libchen

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Šlehané řízky z vepřových jater

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Žádná

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena