Žampiony a chřest necháme odkapat. Potom žampiony pokrájíme na plátky. Vejce vaříme 10 minut, vychladlé oloupeme a rozpůlíme. Z rajčat odkrojíme vrch, vnitřek vybereme. Osolíme, okořeníme, překlopíme a necháme odkapat.
Smícháním citronové šťávy s trochou soli, mletého černého pepře, rozetřeného česneku i oleje připravíme marinádu a přimícháme petrželovou nať. Do marinády zamícháme žampiony.
Okurky a ředkvičky nakrájíme na tenké plátky, přidáme sýr cottage, majonézu a smetanu. Osolíme, okořeníme i kořením kari. Naplníme rajčata a nasadíme vršky. Zeleninu ozdobně naaranžujeme na mísu spolu s chřestem, vejci a srolovanou šunkou.
Slavnostní zeleninovou mísu podáváme při různých příležitostech.