Polévka, které musíte udělat vždy víc, protože jeden talíř nikdy nestačí.
sůl | |
3 lžíce | máslo |
4-5 ks | brambory |
2-3 ks | pórek |
2-3 ks | mrkev |
2 lžičky | vegeta |
3 lžíce | hladká mouka |
pažitka nebo petržel |
Brambory a mrkve oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody. Mrkev můžeme vařit i vcelku.
Než se brambory s mrkví uvaří, očistíme pórek, nakrájíme jej na kolečka a na másle ho dusímet v hrnci, ve kterém budeme vařit polévku. Nedusíme ho moc, aby z pórku nebylo "bláto"). Když je pórek hotov, zaprášíme jej hladkou moukou a ještě vše mícháme a potom zalijeme studenou vodou asi do půli hrnce a přivedeme varu, stáhneme oheň.
Mezitím se nám uvařily brambory a mrkev. Pokud jsme mrkev vařili celou, nakrájíme ji na kostičky a společně s brambory (i vodou, ve které se vařily) přidáme do hrnce s pórkem, necháme ještě mírně provařit, dochutíme dle chuti vegetou, solí.
Podáváme na talíři se lžící zakysané smetany a posypané petrželkou nebo pažitkou.
autor miroslavaJ
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena