Do mísy robota prosejeme hladkou mouku a smícháme se solí. Ve středu do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek (asi 15 minut).
K vykynutému kvásku přidáme vejce, olej a vymísíme pomocí mísících háků hladké a pružné poloměkké těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu, trvá to asi 1 hodinu.
Než těsto vykyne, pravé dubové hřiby namočíme na 30 minut do teplé vody, potom povaříme asi 10 minut, scedíme od vody a necháme vychladnout. Očištěnou cibuli pokrájíme na půlměsíčky, očištěný česnek na plátky, hustou kyselou smetanu osolíme podle chuti a domácí uzenou slaninu pokrájíme na malé kostky.
Vykynuté těsto vyklopíme na plech vystlaný teflonovou fólií a rukama ho rovnoměrně roztlačíme na velikost plechu. Těsto potřeme osolenou kyselou smetanou, na povrchu rozložíme měsíčky cibule, plátky česneku, uvařené vychladlé hřiby, okořeníme čerstvě mletým černým kořením a posypeme kostkami domácí uzené slaniny.
Koláč s hřiby ještě necháme asi 20 minut nakynout a poté vložíme péct do trouby, na spodek nezapomeneme dát hrneček s horkou vodou. Pečeme asi 30 minut při teplotě 180 °C. Upečený koláč vybereme. Když trochu vychladne, pokrájíme ho na obdélníky nebo jiné tvary.
Slaný smetanový koláč s hřiby a uzenou slaninou podáváme teplý k sytým polévkám na kyselo, ale také jako samostatný druhý chod či jen tak samostatně. Výborně chutná i za studena. Tento slaný koláč je šťavnatý, sytý a nádherně voní po pravých dubových hřibech a po česneku, přitom příprava je poměrně jednoduchá.