Slaný smetanový koláč s hřiby a uzenou slaninou

Recept na velmi chutnou přílohu k sytým polévkám na kyselo, možné však podávat i jako samostatný chod.


2.816x
120 min

Ingredience

3 stroužkyčesnek
1 kscibule
250 mlkyselá smetana
100 gdomácí uzená slanina
1 hrstsušené dubové hřiby

těsto

2 lžičkysůl
1 ksvejce
300 mlvoda
1 lžičkacukr krystal
3 lžíceslunečnicový olej
200 gčerstvé droždí
500 ghladká mouka extra speciál 00

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy

Do mísy robota prosejeme hladkou mouku a smícháme se solí. Ve středu do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek (asi 15 minut).

K vykynutému kvásku přidáme vejce, olej a vymísíme pomocí mísících háků hladké a pružné poloměkké těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu, trvá to asi 1 hodinu.

Než těsto vykyne, pravé dubové hřiby namočíme na 30 minut do teplé vody, potom povaříme asi 10 minut, scedíme od vody a necháme vychladnout. Očištěnou cibuli pokrájíme na půlměsíčky, očištěný česnek na plátky, hustou kyselou smetanu osolíme podle chuti a domácí uzenou slaninu pokrájíme na malé kostky.

Vykynuté těsto vyklopíme na plech vystlaný teflonovou fólií a rukama ho rovnoměrně roztlačíme na velikost plechu. Těsto potřeme osolenou kyselou smetanou, na povrchu rozložíme měsíčky cibule, plátky česneku, uvařené vychladlé hřiby, okořeníme čerstvě mletým černým kořením a posypeme kostkami domácí uzené slaniny.

Koláč s hřiby ještě necháme asi 20 minut nakynout a poté vložíme péct do trouby, na spodek nezapomeneme dát hrneček s horkou vodou. Pečeme asi 30 minut při teplotě 180 °C. Upečený koláč vybereme. Když trochu vychladne, pokrájíme ho na obdélníky nebo jiné tvary.

Slaný smetanový koláč s hřiby a uzenou slaninou podáváme teplý k sytým polévkám na kyselo, ale také jako samostatný druhý chod či jen tak samostatně. Výborně chutná i za studena. Tento slaný koláč je šťavnatý, sytý a nádherně voní po pravých dubových hřibech a po česneku, přitom příprava je poměrně jednoduchá.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Slaný smetanový koláč s hřiby a uzenou slaninou

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Maďarská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena