Slaný koláč na francouzský způsob

Recept na slaný koláč se sýrem, uzeninou a zeleninou, který je vhodný třeba k večeři. Výborný je i studený jako pohoštění k vínu nebo pivu.


4.854x
120 min
8×

Ingredience

náplň

50 gslanina
1 ksčervená paprika
1 ksžlutá kapie
150 gstrouhaný sýr
1 ksvelká červená cibule
150 gvařený uzený jazyk nebo šunka

zálivka

3 stroužkyčesnek
3 ksvejce
100 mlmléko
200 mlšlehačka
100 mlzakysaná smetana
1 lžícenasekaná pažitka

podle potřeby

olej

podle chuti

sůl
mletý pepř

těsto

1 ksžloutek
220 ghladká mouka
1 lžícemléko nebo voda
125 gmáslo nebo rostliný tuk

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky. Vařený uzený jazyk nebo šunku nakrájíme na kostičky. Slaninu pokrájíme na velmi jemné kousky. Tvrdý sýr nastrouháme. Nasekáme pažitku a utřeme česnek se solí a pepřem.

Z mouky, žloutku, másla a mléka vyválíme těsto, kterým vyložíme vymazanou koláčovou formu o průměru 26 cm. Těsto na dně propícháme vidličkou, aby se nenafouklo.

Připravíme náplň. Na malém množství oleje rozškvaříme slaninu a na ní necháme lehce zesklovatět cibuli. Směs přendáme do misky a necháme vychladnout. Potom přidáme uzeninu, papriky a sýr. Vše promícháme.

Zálivka: Rozšleháme vejce, obě smetany, mléko, přidáme utřený česnek a vmícháme sekanou pažitku.

Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut při teplotě 200 °C. Potom formu vyjmeme a na korpus vložíme náplň, kterou přelijeme zálivkou. Vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 40 - 50 minut, dokud náplň neztuhne a zrůžoví.

Slaný koláč na francouzský způsob podáváme teplý se zeleninovým salátem. Výborný je i studený k vínu nebo pivu.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Slaný koláč na francouzský způsob

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Francouzská