Recept na výbornou chuťovku z brambor, která přijde vždy vhod.
Hodnocení
5.0
/ 5 (6x)
Doba přípravy
90 min
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Těsto
Vejce3 ks
Máslo15 dkg
Brambory15 dkg
Hladká mouka 15 dkg
Na potření
Vejce1 ks
Na ozdobu
Kmín
Mák
Tvrdý sýr
Hrubozrnná sůl
Postup přípravy
Vychladlé uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme nastrouhané brambory, hladkou mouku, 3 žloutky, máslo a nepatrně osolíme.
Těsto dobře vypracujeme a potom rozválíme na 0,5 cm silný plát. Válečkem přeneseme plát na plech vyložený pečícím papírem nebo vymazaný tukem a okraje plátu podle plechu odřízneme.
Potom plát rozřežeme na tyčinky asi 10 cm dlouhé a 1 cm široké. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme podle chuti solí, kmínem, mákem nebo strouhaným sýrem.
Tyčinky pečeme prudce ve vyhřáté troubě. Slané bramborové tyčinky necháme vychladnout a podáváme je jako výbornou chuťovku pří různých příležitostech.