Tvrdý tvaroh umeleme nebo jemně nastrouháme. Na vále tvaroh zpracujeme s tukem, hladkou moukou a nepatrně osolíme.
Vypracované těsto rozválíme na 4 mm silný plát a radýlkem nakrájíme plát na čtverce o rozměru 4 - 6 cm. Na každý čtverec dáme kousek tuhé zavařeniny a protilehlý cíp přes ni přehneme. Takto nám vzniknou trojhránky, které dobře spojíme. Pirohy potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby.
Pirohy pečeme v troubě na nevymazaném plechu prudce dorůžova. Ještě horké pirohy pocukrujeme.
Z téhož těsta můžeme vykrajovat kolečka, polovinu plných a polovinu s otvorem uprostřed. Upečená kolečka spojujeme se zavařeninou a pocukrujeme.
Slané tvarohové pirohy uděláme stejně, ale plníme náplní připravenou z 15 dkg libového vařeného uzeného masa a lžíce husté smetany.
Sladké tvarohové pirohy servírujeme jako výborný moučník ke kávě nebo čaji.