K přípravě košíčků budeme potřebovat malou teflonovou pánvičku s odjímatelnou rukojetí, nebo malou kulatou formu o průměru asi 18 cm. Na tvoření košíčků si připravíme dvě stejně velké skleničky.
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. V míse utřeme cukr, bílky a mouku do hladka. Teprve potom postupně za stálého míchání přiléváme rozpuštěné máslo. Podle potřeby můžeme přidat lžičku studené vody. Řídké těstíčko necháme v chladu 10 minut rozležet.
Těsto ve velmi tenké vrstvě rozetřeme na studenou pánvičku, vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme 3 - 4 minuty. Jakmile okraje placky zezlátnou, opatrně ji vyjmeme a položíme na dno obrácené skleničky. Zlehka přečnívající okraje přehrneme ke sklu a pomocí druhé skleničky tvarujeme košíček.
Před přípravou každého dalšího kousku je velmi důležité zcela pánvičku zchladit.
Košíčky plníme podle chuti sladkými smetanovými, ovocnými nebo zmrzlinovými krémy a zdobíme ovocem, čokoládou, oříšky nebo karamelem. Můžeme je připravit i dva dny před jejich použitím.
Sladké košíčky k plnění výborně chutnají s
tvarohovým pudinkem s ovocem.