Škvarkový chléb s žitným kváskem

Poctivý chléb z kvásku ochucený a ovoněný škvarky.


3.97x
150 min
1×

Postup přípravy

Uvedené ingredience hněteme do vláčného a nelepivého těsta cca 20 - 25 minut.

Zpracované těsto vložíme do ošatky. Pokud nemáme ošatku, postačí pevný cedník, který vysteleme plínkou. Ddoporučený rozměr: průměr 24 - 25 cm, výška 8 - 10 cm.) Zde necháme kynout v teple (i v troubě při rozsvíceném světle) 120 minut.

Vykynuté těsto přeložíme - hněteme, lehce dosypeme moukou a vložíme do zpět ošatky opět kynout přibližně na 120 minut.

Troubu rozpálíme na 250 °C. Na dno trouby položíme misku, do které před vložením chleba vlijeme vodu a troubu zapaříme.

Mezitím chléb otočíme, přiložíme na vrch alobal, pak prkénko a opatrně otočíme (nesmíme s ním bouchnout). Sundáme cedník s plenou nebo ošatku. Za okraje alobalu chléb rychle vsuneme na rozpálenou mřížku do trouby

Škvarkový chléb s žitným kváskem pečeme při 250 °C 10 - 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 - 170 °C a pečeme po dobu 45 - 50 minut. Správně upečený chléb by měl zvonit, vyzkoušet můžeme špejlí.
user-icon

autor petrg


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Škvarkový chléb s žitným kváskem

Zpět na recept