Vaření.czReceptyŠkvarkový chléb s žitným kváskem

Škvarkový chléb s žitným kváskem

Poctivý chléb z kvásku ochucený a ovoněný škvarky.


3.97x
150 min
1×

Ingredience

3 lžičkysůl
1 lžícekmín
0.3 lžičkyfenykl
0.3 lžičkykoriandr
0.3 lžičkyanýz
100 gžitná chlebová mouka
650 gpšeničná chlebová mouka
350 gžitný kvásek
0.3 lžičkymědvědí česnek
200 mlpodmáslí nebo pivo
30 dkgnemleté škvarky

Postup přípravy

Uvedené ingredience hněteme do vláčného a nelepivého těsta cca 20 - 25 minut. Zpracované těsto vložíme do ošatky. Pokud nemáme ošatku, postačí pevný cedník, který vysteleme plínkou. Ddoporučený rozměr: průměr 24 - 25 cm, výška 8 - 10 cm.) Zde necháme kynout v teple (i v troubě při rozsvíceném světle) 120 minut. Vykynuté těsto přeložíme - hněteme, lehce dosypeme moukou a vložíme do zpět ošatky opět kynout přibližně na 120 minut. Troubu rozpálíme na 250 °C. Na dno trouby položíme misku, do které před vložením chleba vlijeme vodu a troubu zapaříme. Mezitím chléb otočíme, přiložíme na vrch alobal, pak prkénko a opatrně otočíme (nesmíme s ním bouchnout). Sundáme cedník s plenou nebo ošatku. Za okraje alobalu chléb rychle vsuneme na rozpálenou mřížku do trouby Škvarkový chléb s žitným kváskem pečeme při 250 °C 10 - 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 - 170 °C a pečeme po dobu 45 - 50 minut. Správně upečený chléb by měl zvonit, vyzkoušet můžeme špejlí.
user-icon

autor petrg

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Škvarkový chléb s žitným kváskem

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena