Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno. Hlávkový salát omyjeme, rozebereme na listy a necháme okapat.
Smícháme mleté maso, cibuli, strouhanku a vejce. Těstíčko okořeníme pepřem i hořčicí a osolíme. Uvařená vejce obalíme těstíčkem, které dobře přitiskneme, aby nám nespadlo.
Potom masové koule obalíme v trojobalu - mouka, vejce, strouhanka.
Na pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme tuk a na středním plameni smažíme vejce ponořená v tuku asi 6 - 8 minut do zhnědnutí. Potom olej necháme na papírové utěrce okapat.
Celer i pórek očistíme, jablko omyjeme. Celer nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka a jablko, zbavené jádřince, nakrájíme na tenké plátky. Ocet ochutíme solí i pepřem a zašleháme olej. Zálivku promícháme s připravenou zeleninou.
Hlávkový salát rozložíme na servírovací mísu. Na polovinu mísy naskládáme skotská vejce a na druhou naaranžujeme zeleninu. Skotská vejce s pórkem a jablkem ozdobíme snítkou petrželky a podáváme.