Maso nakládáme nejlépe den předem, případně hned ráno. Pokud je potřeba, maso odblaníme a zbavíme loje. Poté jej osolíme, opepříme a potřeme rozdrceným česnekem. Solí a česnekem nešetříme. Můžeme zakápnout i olejem a necháme do druhého dne v chladu odležet.
Houby zalijeme vodou a necháme odstát asi 30 minut. Zeleninu očistíme. Celer nakrájíme na větší kostky, cibuli na kolečka, mrkev a petržel rozčtvrtíme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
Připravené maso vložíme do menší zapékací mísy. Posypeme nakrájenou zeleninou, houbami a slaninou. Podlijeme trochou vody a pečeme 2 hodiny na 180 °C. Občas maso přelijeme šťávou a pokud je potřeba, podlijeme vodou.
Skopové na zelenině a houbách podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.