Recept na sirup z květů divizny, který používáme jako sladidlo do čajů nebo jako lék proti nachlazení.
Nejdříve si nasbíráme květy divizny, které zalijeme litrem vroucí vody a necháme společně s na plátky nakrájeným citronem zakryté louhovat 24 hodin.
Druhý den vše přecedíme přes plátno do hrnce, plátno s diviznou a citronem důkladně vymačkáme a do čistého výluhu přidáme cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, aby nám vzniknul sirup.
Sirup z divizny naplníme do čistých, suchých sklenic a ještě vařící dobře uzavřeme a necháme vychladnout. Sirup z divizny skladujeme na suchém a tmavém místě, podáváme podle chuti.
Domácí sirupy z dostupných surovin: Výroba je víc než snadná
Jak takový domácí sirup připravit? Existují dva způsoby - za tepla či za studena. Sirup vyrobený vařením nebude mít tolik vitamínů a chuti jako sirup připravený bez zahřívání, ale na druhou stranu si můžete být jisti, že vysoké teploty zničí nežádoucí mikroorganismy a sirup déle vydrží. A zužitkovat lze vše, co příroda během sezóny z bylinek, ovoce a dokonce i zeleniny nabízí. Pojďme se společně podívat na pár prověřených receptů.
autor JIRKA
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena