2 stroužky | česnek | |
sůl | ||
300 g | celer | |
150 g | mrkev | |
1 ks | cibule | |
500 g | vepřová kýta | |
500 g | vepřové ramínko | |
4 ks | vepřové jazyky | |
4 ks | celý černý pepř | |
2 ks | nové koření celé |
Maso i jazyky pečlivě opláchneme v horké vodě a očistíme. V hrnci rozehřejeme vodu a maso s jazyky vložíme do vařící vody. Ihned přidáme sůl a koření. Necháme mírně vařit a zatím očistíme a na menší kousky pokrájíme zeleninu a oloupeme cibuli a česnek, které necháme v celku. Tyto ingredience po 30 minutách vaření masa přidáme do hrnce k vývaru. Vaříme dál.
Měkké maso vyjmeme z vývaru, necháme vystydnout, nakrájíme na plátky, uložíme do menšího kastrolu a zalijeme částí vývaru. Scezený vývar můžeme použít na jiné polévky.
Jako ovar podáváme vepřové maso nejčastěji se strouhaným křenem a hořčicí. Někteří gurmáni nepohrdnou ani kečupem. K takto připravenému ovaru je vhodné podávat tmavý chléb.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena