Nejdříve si opečeme světlá sezamová semínka na suché pánvi. Semínka opékáme jen chvilku, aby pasta byla světlá, pro výraznější chuť můžeme opéct semínka o něco déle, pasta bude tmavší.
Opečená semínka nasypeme do mixéru, přidáme dvě lžíce olivového oleje, půl lžíce oleje sezamového (lze vynechat) a začneme mixovat. Postupně přidáváme další lžíce olivového oleje, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Já jsem tahini pastu udělala polotekutou, pokud chceme sezamovou pastu hustší, tak dáme oleje méně . Občas musíme mixér zastavit, setřít ze stěn hmotu a pokračovat v mixování.
Hotovou sezamovou pastu necháme vychladnout a nalijeme do uzavíratelný nádoby. Trvanlivost netuším, nedělám jí moc, tak stihnu spotřebovat.
Tahini pasta je výborná na přípravu hummusu, hodí se do různých dipů a dá se z ní udělat také zálivka na salát.