Sekaná ze břehů Blanice

Sekaná z vepřového a sójového masa. Neznamená to, že na recept nemůžete použít hovězí.


3.37x
120 min

Ingredience

7 stroužkůčesnek
1 špetkasůl
2 ksvejce
5 ksrohlík
0.5 lžičkymletý pepř
1 lžícesójová omáčka
1 kgvepřová plec
1 špetkadrcený tymián
5 ksstřední cibule
10 dkguzená slanina
0.5 lžičkymletá sladká paprika
1 lžícepolévkové koření
1 špetkasušená bazalka
2 balíčkysójové nudličky
0.5 kglibovější vepřový bůček
1 špetkadrcený yzop

Postup přípravy

Vepřovou plec a kousek libovějšího bůčku semeleme. Uvaříme sójové nudličky nebo kousky podle návodu a také semeleme (v balíčku obvykle 80 g). Bůček vykostíme a kosti ovaříme.

Vývarem přelijeme nakrájené rohlíky. Jeden rohlík je dobré si ponechat na vytření mlýnku na maso semletím rohlíku. V průběhu mletí masa můžeme semlít postupně cibuli a česnek. Jednu cibuli si nechávám na jemné nařezání do namleté hmoty. Do mísy pak přidáme vejce, koření a na kostičky nakrájenou slaninu. Sušené koření v dlani rozdrtíme na prášek, aby se nevytratilo aroma. Vše důkladně ručně promícháme. Kdyby se nám hmota zdála příliš řídká, vypomůžeme si přidáním strouhanky v přiměřeném množství (2 i více hrstí). Z vymíchané hmoty vytvoříme tři menší šišky, které se nám vejdou na plech s vyšší obrubou.

Plech před uložením šišek vymažeme sádlem nebo olejem (řepkový, slunečnicový). Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme. Po 3/4 hodině přidáme na 200 °C a pečeme, než se vytvoří nahnědlá kůra další asi půlhodinu. Během pečení, je-li třeba, poléváme a podléváme.

Sekaná s bylinkami ze břehů Blanice je dobrá teplá, ale ještě snad lepší studená s chlebem a hořčicí. K sekané je dobrý bramborový salát nebo bramborová kaše s okurkovým či rajským salátem.

Sekaná ze břehů Blanice se dá vylepšit i lžící hořčice vmíchanou do hmoty sekané, ale to jsou varianty, kdy záleží na vlastní fantazii a nastavených chuťových buňkách.
user-icon

autor VÉNA


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sekaná ze břehů Blanice

Zpět na recept