Vaření.czReceptySekaná se žampiony a kapustou

Sekaná se žampiony a kapustou

Můj mlsný jazýček mě nutí k experimentům, předkládám jeden ze svých receptů.


4.519x
120 min
1×

Ingredience

4 stroužkyčesnek
6 ksvejce
1 hrstlibeček
3 ksvětší cibule
1 kghlávková kapusta
1.5 kgmleté maso mix
10 dkguzený špek
0.5 kgžampiony nebo jiné hřibovité houby
4-5 ksstarší tvrdý rohlík

podle chuti

sůl
kayenský pepř
mletý černý pepř

podle potřeby

máslo
mléko
cibule
sádlo
hladká mouka
rajský protlak

Postup přípravy

Uzený špek nakrájíme na kostičky a dám na pánev mírně vyškvařit. Do vyškvařeného špeku dáme restovat na polohrubo nakrájenou cibuli. Po orestování necháme cibuli se špekem vychladnout. Hlávku kapusty očistíme a odstraníme špatné lupeny. Rozřízneme ji na čtvrtky, vyndáme košťál a kapustu nadrobno nakrájíme, dáme do nějaké větší nádoby, ve které budeme všechny ingredience zpracovávat. Dále do nádoby dáme mleté maso, vejce bez skořápek, česnek nadrobno nakrájený, v mléce namočené rohlíky, nadrobno nakrájené listy libečku, osolíme, přidáme kayenský pepř, normální pepř a vychladlou orestovanou cibuli s uzeným špekem. Vše důkladně prohněteme. To vše necháme cca 15 minut odpočinout. Mezitím očistíme žampiony či jiné hřibovité houby, které nakrájíme na silné plátky a tyto plátky kolmo překrojíme ještě napříč. Můžeme přidat i nohy od hub nakrájené na slabé plátky. Houby zamícháme do odpočinuté smíchané hmoty a můžeme dělat šišky nebo volně vložit do pekáče. Já pekáč vyložím pečícím papírem, naliji tam trochu vody a nandám smíchanou hmotu, kterou v pekáči urovnám a dlaní namočenou ve vodě vršek budoucí sekané uhladím. Sekanou se žampiony a kapustou dáme do vyhřáté trouby na 200 °C. Až se začne směs péci, přiklopíme horním dílem pekáče a pečeme cca 1 hodinu. Potom sundáme horní díl pekáče a pečeme ještě asi dalších 15 - 20 minut, aby sekaná dostala barvu. Pokud děláme šišky, tak je vyválíme a zabalíme do alobalu. Pečeme opět v pekáči mírně podlité a přiklopené horním dílem pekáče. Opět cca po 1 hodině alobal uvolníme a znovu dopékáme na barvu stejným způsobem jako předchozí rozestřenou v pekáči. Pokud chceme udělat omáčku, tak víc podlijeme a po upečení sekané výpek slijeme, přidáme máslo, najemno nakrájenou a orestovanou cibuli. Přilijeme trochu vody podle toho, kolik omáčky potřebujeme. Omáčku ochutíme kořením a zahustíme jíškou připravenou na sádle. Je možno udělat omáčku přírodní nebo můžeme přidat rajský protlak. Množství ingrediencí na sekanou se žampiony a kapustou si každý upraví podle sebe, ale šetřit nemusíme, je to velice jedlé.
user-icon

autor klaun


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sekaná se žampiony a kapustou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena